Határtalanul-Erdélyben-2022/23 tanév

szakmai-beszámoló-a-mienk-5

Határtalanul Erdèlyben (2023.05.10.) 1. Nap Szigetcsép-Királyhágó-Körösfő-Kőrispatak

A korai indulás után, kisebb pihenőket tartva, délután érkeztünk meg a Királyhágóhoz. Megcsodáltuk „Erdély kapuját”, a szép hegyeket, a természetet. Rövid szünet után Körösfőre indultunk, ahol egy XVII. sz-i református templomot tekintettünk meg. A templom arról híres, hogy II. Rákóczi György 1660-ban egy török imaszőnyeget ajándékozott a falunak, amikor itt szállt meg, ünnepekkor látható is ez a szőnyeg. A templom mennyezetén 225 festett fakazetta látható, a fala belső freskókkal és kalotaszegi szőttessel díszített. Kívülről az a különlegessége, hogy 4 fiatornyos, zsindelytetős. A csoportunk első szállása Kőrispatakon volt, ahol meleg vacsorával, és nagy szeretettel vártak minket. A csapat egy része vacsora után megtekintette a Szalmakalap Múzeumot, ahol a világ legnagyobb szalmakalapja is látható volt.

Határtalanul Erdèlyben (2023.05.11.) 2. Nap Szováta (Szt. József Gyermekotthon, Medve-tó)-Parajd-Korond- Farkaslaka

A 2. nap is korán indult, hosszú út, élménydús nap várt ránk. Kőrispatakot elhagyva Szovátán volt az első megálló. Először a Szt. József Gyermekotthont látogattuk meg, majd körbesétáltuk a Medve-tavat. Parajdon, a sóbányában folytatódott a program, utána Korondon 2 műhelylátogatáson vettünk részt: először egy fazekasműhelyben voltunk, majd egy különleges szakmával, a taplászattal ismerkedtünk meg. A szállásunk Farkaslakán, a Hadnagy panzióban volt, ahol 2-3 ágyas szép, igényes szobánkban aludtunk.

Határtalanul Erdèlyben (2023.05.12.) 3. Nap Szejkefürdő (Orbán Balázs síremléke, Mini Erdély park)- Szentegyháza- Madarasi Hargita

A 3. nap picit tovább aludhattunk. A finom reggeli után a közeli Szejkefürdőre utaztunk, megkoszorúztuk Orbán Balázs síremléket. A Mini Erdély parkban megcsodáltuk Székelyföld nevezetes épületeinek kicsinyített másait. Szentegyházáról traktorral indultunk a Madarasi Hargita felé. Útközben az ebédre kapott kürtőskalácsot ettük meg. A Hargitán még volt hó, egyes részeken 60 cm is. A bátrak megmászták a csúcsot, emlékszalagot kötöttek a kopjafákra. Fenn havazásban volt részünk. A lefelé vezető úton már eső esett, így kissé átfagyva érkeztünk a szállásunkra.

Határtalanul Erdèlyben (2023.05.13.) 4. Nap Farkaslaka (Tamási Á. síremléke)-Gyilkos-tó-Békás- szoros- Borókás táncegyüttes

A 4. nap reggeli után megkoszorúztuk a Farkaslakán található Tamási Áron síremléket, majd busszal indultunk a Gyilkos-tóhoz. Útközben gyönyörű tájon mentünk keresztül. Megismertük a tó legendáját, sétáltunk a partján. Majd a Békás-patak mellett, gyalog indultunk a szorosba. Nagyon szép élmény volt a felettünk magasodó, néhol 200-300 m magas sziklafal. Hazafelé az eddigiektől is különlegesebb székelykapukat láttunk Küküllőkeményfalván. Egy rövid séta erejéig megálltunk Székelyudvarhelyen. Megtekintettük a belvárost, a főteret, a híres református kollégiumot, megnéztük Benedek Elek szobrát. A meleg, finom vacsora után a Borókás néptáncegyüttes tagjai táncoltattak meg minket, vidáman zártuk az estét.

Határtalanul Erdèlyben (2023.05.14.) 5. Nap Fehéregyháza (Petőfi emlékmű)-Segesvár-Királyhágó-Szigetcsép

Az utolsó nap korábban reggeliztünk, hiszen hosszú út állt előttünk. Fehéregyházán megkoszorúztuk Petőfi emlékszobrát, majd Segesvár óvárosában sétáltunk. Egy idegenvezetőtől sok érdekességet tudtunk meg a város történelméről. Hazafelé ismét a Királyhágónál pihentünk, búcsút vettünk Erdélytől. Szerencsésen, este 9 óra körül értünk haza Szigetcsépre. Nagyon sok élménnyel, sok új ismerettel gazdagodtunk.